vrijdag 18 november 2011

Houding en Stem

Ik vind het altijd weer verbluffend om te merken hoe subtiele veranderingen in je houding of lijf direct hoorbaar zijn in je stem. En dus ook opgemerkt worden door mensen om je heen. Wij mensen hebben namelijk een zeer verfijnd gehoor als het gaat om de informatie die iemand via zijn stem (en houding) uitzend. Dit sterk onbewuste proces geeft ons veel waardevolle informatie over wat er (bij de ander) aan de hand is.

De impact van een kleine verandering van je houding op je stem kun je merken door de volgende oefening te doen: Ga met je voeten op schouderbreedte staan.  Draai je tenen iets naar elkaar toe, en buig iets door je knieĆ«n. Laat je schouders en je kin iets naar beneden hangen. Zeg dan 'Hier ben ik'.

Ga vervolgens rechtop staan, breng je schouders naar achter en je hoofd rechtop. Zet je voeten parallel. Zeg vervolgens weer: 'Hier ben ik'. Luister naar het verschil in toon, volume, toonhoogte en ervaar het verschil aan impact.

Wees je, in situaties die spannend zijn, bewust van je houding en experimenteer eens met je houding en bijvoorbeeld je toonhoogte.

Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten